După 5 ani

Vinerea trecută mi-am petrecut prima noapte singură și am supraviețuit. Povestea urma să se repete sâmbătă, dar mi-am zis că e prea mult pentru început. Așadar, sâmbătă, după muncă, m-am urcat în mașină și am pornit în excursie spre satul bunicilor paterni unde mă aștepta familia. Pe ultima sută de metri mi-a adăugat în bagaj un polar roz și o pătură mai pufoasă, așa, în caz că mi se face frig. La plecarea din oraș, bătea cam tare vântul, dar n-am băgat eu de seamă; doar eu iubesc vântul!

Nu mai fusesem în sat de 5 ani, iar să conduc eu până acolo nu o făcusem niciodată. Aventura mea a început după-amiaza, pe la ora 16. Cu radioul dat un piculeț mai tare, cântând cât mă țineau plămânii, am străbătut satele:

…All by myself,/ Don’t wanna be,/ All by myself.. .

…Nu pot să mai stau,/ Te chem și iar te vreau,/ E liber locul tău,/ Lângă umărul meu…

… I left a note on my bedpost,/ Said not to repeat,/ Yesterday’s mistakes…

Pe la jumătatea drumului am observat că vântul bătea foarte tare. Singurul semafor dintr-un orășel prin care am trecut (care arăta lumina roșie, dar la care doar eu am oprit) era ca o salcie în vânt. Am zis că e cazul să mă grăbesc. Cu 20 de km înainte de destinație am început să mă joc, singură, jocul „Ghici ce melodie-i la radio”. Nu se mai înțelegea nimic. Perfect, nu mai aveam muzică.

Pe când am ajuns în satul bunicilor materni, vremea se transformase monstruos. Mi-am zis că mă voi opri la întoarcere să-mi vizitez casa. Am observat din mers o antenă imensă deasupra ferestrei cu bujori. O dau eu jos, nu mă stresez; primul lucru, o dau jos! gândeam.

Image

Mai aveam 5 km până la destinație. Vântul făcea ravagii; în fața mea a luat pe sus o fârcitură (claie de fân). Într-un final am ajuns. Mama s-a bucurat cel mai tare să mă vadă; avea emoții mari cu vremea. Verișorul a apărut în scurt timp, pe ATV.

-Și eu vreau!

-Bine, schimbă-te și mergem.

-Pai sunt gata..

-Așa vii?

Eu, miți-piți de la oraș, nu m-am gândit că o să urc pe ATV, ori că o să merg prin pădure. Cu paltonul cu mărțișor în piept, colanți flaușați și ghete cu toc, am urcat pe atv. L-am rugat să mă ducă la un anume izvor, unde mergeam când eram mici. În drum spre izvor am trecut pe lângă terenul cu meri al nănașului. Șura din visul meu e tot acolo. Am zis că ne oprim la întoarcere, să o văd pe viu după atâția ani de vis. Nu ne-am întors pe acolo; am făcut turul satului. O să mergem mâine, mi-a zis.

Image

Am ajuns acasă cu ghetele pline de stropi de noroi. Paltonul era intact.

Image

În casă, supriză, nu era curent electric. Nu era în tot satul din cauza vremii. Începuse să plouă, tare. Semnal GSM aveam doar într-un singur loc în casă, lângă ușa de la intrare.

Perfect, situația era exact aceeași ca pe vremea când era tata fecior: nu tu semnal radio, nu tu curent electric ori semnal GSM. Nu puteam nici măcar să citesc. Excursia asta chiar îmi oferea deconectare totală 🙂 .

Cina am servit-o la lumina lumânării: sarmale delicioase făcute de mătușa. A fost frumos, așa pe întuneric. Tata ne-a vorbit de vremurile când el și frații lui erau mici și trăiau bunicii. Multe dintre povești le știam deja, dar parcă se cereau auzite iar în acel decor.

Image

După cină am mers cu verișorul la bufetul din sat (aia da experiență!) și apoi la discotecă în satul vecin. Când am ajuns acasă cerul era aproape senin, se vedeau stelele și  luna plină lumina foarte tare. Nu era frig. Ne-am trezit devreme a doua zi. Afară era viscol!!! Nu-mi venea să cred.

Pentru că verișorul meu mai avea ceva treabă, l-am însoțit în natură. Vestimentația mea era aceeași. Am ajuns în pădure. Așteptându-l, am făcut un om de zăpadă. De comun acord cu verișorul, l-am botezat Gheorghe.

Image

Am pornit spre oraș la amiază. Nu am mai ajuns nici la șura din visul meu, nici nu am mai oprit la casa mea. Ningea prea tare.

Pe drum am descoperit că era semnal radio, trebuia doar să schimb frecvența.

Un gând despre &8222;După 5 ani&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s