Muzica din viața mea

Eram în club de 8 Martie cu fetele. Fiindcă ieșisem cu o seară înainte, eram destul de obosită și lipsită de chef. Nu prea aveam energie de dans. Însă, de câte ori era o melodie ce-mi plăcea cu adevărat, îi spuneam prietenei mele Asta e melodia mea! și mă ridicam la dans.

Dar stai fată, tu câte melodii ai? m-a întrebat.

Ce-i drept, repetasem figura de câteva ori. Explicația e simplă: fiecare melodie pe care o consider a mea îmi amintește de un moment anume. Am început să mă gândesc la toate melodiile ce m-au marcat. Am ajuns acasă la 3:40, am deschis laptopul și am început să scriu. Am mai adăugat melodii și a doua zi și uite ce mi-a ieșit:

Dave Stewart & Candy Dulfer – Lily Was Here

Melodia aceasta îmi amintește de casa bunicilor materni. Mama mare (bunica) a murit când eu aveam 6 ani. Timp de cinci ani de la moartea ei, casa a rămas pustie. Mergeam pe acolo destul de rar, dar când o făceam ritualul era același: deschideam obloanele de la ușă și intram în casă. Mama saluta mereu la intrare: Bună ziua!, că doar așa se face când se intră într-o casă. Deschideam apoi radioul și fixam ceasul cu cuc de pe perete. Mereu la radio era melodia asta.

Când au vândut casa am plâns și mi-am promis că tot a mea va fi. Acum ajung destul de rar în satul în care, bunicul pe care nu l-am cunoscut, a construit puntea peste râu. Mereu arunc un ochi înspre „casa mea”, cu bujori în grădinuța de sub fereastră, construită cu spatele la drumul principal. Nu știu dacă bujorii mai sunt acolo, dar îmi place să cred că sunt. Mereu îmi spun că într-o zi tot a mea va fi.

Image

Sixpence None the Richer – Kiss me

Aveam vreo 12 ani și iubeam un băiat din satul bunicilor paterni. El, cu 7 ani mai mare decât mine, era un soi de crai rural. Nu-mi doream decât să-mi ofere EL primul sărut, și-i cântam din adâncul sufletului melodia asta, ori de câte ori mă băga și pe mine în seamă. Mi-a dat primul sărut, deși sunt absolut convinsă că habar nu avea ce tot cântam eu.

Hara – Dor de tine

Săptămâna Craciunului, 2003. Așteptam să vină, din Caransebeș, un băiat pe care îl cunoscusem cu ceva timp înainte, în excursie fiind în acea zonă. Aveam emoții mari deoarece el avea frate geamăn și eram sigură că nu o să-l recunosc. În ziua în care am aflat că a ajuns în oraș, am renunțat la Hara în favoarea Gloriei Estefan (Hoy).

Shakira & Alejandro Sanz – La tortura

Eram în vara de după examenul de Bacalaureat. Melodia atunci apăruse, eu o iubeam. Ieșeam cu un băiat, elev al școlii de poliție. El spunea că nu înțelege de ce-mi place atât melodia. După despărțire, mi-a declarat că, în sfârșit, înțelege melodia.

Chris Norman & Suzi Quatro – Stumblin’ In

Melodia care mi-a marcat cei 7 ani de relație. Era tonul de apel setat pentru el. Era melodia noastră. Era..

Sia – The Girl You Lost To Cocaine (Stonebridge Edit)

August 2010, primul concediu în Mallorca. Piesa asta era mereu pe Flaix FM. Mă duce cu gândul la soare, ape turcoaz, nisip roz, pini și stânci. Atunci am auzit-o prima data pe Sia Furler; apoi am început să ascult muzica ei.

Mario Bischin – No goodbye

Aceasta este melodia mea preferată de călătorie. Deși am ascultat-o în drum spre toate concediile mele, când o aud, mă duce cu gândul mai ales înspre Spania.

Lady Gaga – Alejandro

Melodia a apărut la finele verii 2010. Proaspăt întoarsă din Țara Bască, am asociat-o cu ziua aceea la Farul Higuer din Hondarribia.

Martin Solveig & Dragonette – Hello   +   Otto Knows – Million voices

Aici nu mă pot hotărî. Ambele le asociez cu Les Deux Alpes; prima cu concediul din 2011 și a doua cu cel din 2013. Sunt foarte multe melodii care mă duc cu gândul la locul meu preferat din lumea asta (cât am apucat eu să o cunosc), dar acestea două îmi oferă teleportare instantă în ținutul fericirii.

Daft Punk – Get lucky

Ei, melodia asta mergea pe repeat (la cererea mea), în mai 2013, în timp ce pe piciorul stâng un artist îmi tatua fulgi de zăpadă. Este primul meu tatuaj; spun primul deoarece știu că nu va rămâne singurul.

Image

Gucci Vump – Sha! Shtil!

Halloween 2013: prima dată când m-am costumat. De fapt, nu se poate spune că m-am costumat. Mi-a cusut croitoreasa o scufiță roșie, dar chiar înainte să pornesc înspre locația petrecerii, am primit un „costum” de iepuraș. Am ales să-l port. La petrecere, surpriză! Au venit costumate doar 3 persoane: eu, o mireasă zombie și o călugăriță (care era, de fapt, un el).

Image

Alexandrina Hristov – Pijamale reci

Les Deux Alpes, ianuarie 2014. Ne despărțiserăm de o lună când am plecat în concediul achitat în vara ce trecuse. Nerostit, dar de comun acord, am întrerupt despărțirea pentru o săptămână. Melodia asta am ascultat-o pe drumul înspre și de la ski. Știam însă că ce se întâmplă în Franța, rămâne în Franța. Deși îmi place mult Alexandrina, nu o mai pot asculta, deloc.

Ed Sheeran – I see fire

Les Deux Alpes, ianuarie 2014. Melodia asta descrie partea frumoasă a concediului. Mă duce cu gândul la vârful munților pe care eu îi iubesc atât de mult.

Beyonce – Run the World (Girls)

Melodia asta e de moral, lunea dimineața în drum spre muncă. Mă ajută să prind curaj, să grăbesc pasul 🙂 Dar dacă sunt pusă pe fapte mari, în drum spre muncă ascult: Skrillex – Bangarang feat. Sirah.

Image

Viața mea toată poate fi povestită prin muzică; e ca și cum muzica ar fi scrisă pentru mine.

8 gânduri despre &8222;Muzica din viața mea&8221;

  1. Cred ca fiecare daca ar sta putin sa gandeasca si sa astearna pe hartie ar gasi multe momente in viata asociate cu melodii preferate sau nu. Ar fi chiar interesant. Cel mai trist este ca de multe ori ne place o melodie, dar ascultam si intelegem versurile doar atunci cand apar probleme.
    Oricum viata este frumoasa, dar muzica o face si mai frumoasa! Sa zambim si sa cantam!

  2. Am fost ocupată zilele astea şi nu am apucat să postez/citesc, dar nu cred! Deci am facut acelasi lucru de 8 martie! Doar ca aveam melodii comune cu prietena mea si spuneam „astaaa e melodia noastra”, in special ne aduceau aminte de mare! Genial… tare curioasa sunt ce zodie esti…

  3. Pingback: După 5 ani | Enbata

  4. Pingback: Muzică pentru suflet | Enbata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s